Lajiesittelyt

Itämainen tanssi

Itämainen tanssi on pehmeä tanssilaji, joka pohjautuu Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kansantansseihin ja naisten soolotansseihin. Tunneilla keskitytään itämaisen tanssin perusliikkeisiin, pään, käsien ja keskivartalon käyttöön. Naisellinen tanssilaji, joka ei aseta rajoituksia iän eikä fysiikan suhteen. Tunneilla harjoitellaa naisten soolotanssia improvisaatioineen, estraditansseja sekä lähi-Idän alueen lukuisia kansantansseja.

Varusteet: mukavat, joustavat treenivaatteet, paljaat varpaat, sukat tai pehmeät tanssitossut.


Itämainen tanssi lapsille

Itämaisia prinsessoja, aavikon kameleita ja käärmeitä.. Tanssia mielikuvituksen siivittämänä, tanssileikkejä ja hauskoja harjoituksia lapsille (ja heidän aikuisilleen). Lapsi ja aikuinen-ryhmässä toimii apuopettajana Ainon pikkusisko Aiko.


Flamenco

Flamenco on espanjalaissyntyinen taidemuoto, jolle on ominaista tanssin tiivis yhteys musiikkiin sekä voiman ja herkkyyden välinen jännite. Alkeistunnilla tutustutaan flamencotanssin perustekniikkaan: vartalon, käsien ja ranteiden liikkeisiin ja jalkojen koputuksiin sekä rytmeihin. Lisäksi opitaan sevillanas- tai tangos-koreografia. Tasolla 1 syvennetään tekniikkaa, ilmaisua ja rytmien osaamista ja opetellaan uusi koreografia joka lukukausi. Tasolla 2 (takana 2-4 vuoden flamenco-opinnot) tehdään koreografia 12-jakoiseen rytmiin ja opitaan entistä monimutkaisempia koputuksia ja kehon käyttöä. Tanssivälineisiin (huivi, viuhka) tutustutaan tiiviskursseilla.

Varusteet: leveähelmainen hame ,alkeissa voi olla muut kengät mutta jatkotasoilla flamencokengät..


Rumbita®

Pidätkö espanjankielisistä hiteistä (Shakira, Ricky Martin, Juanes, Ojos de Brujo, Ketama, Chambao) joissa musiikin syke lähenee flamencon intensiteettiä mutta rytmi pysyy länsimaisen tuttuna, nelijakoisena? Nautitko liikkeistä, joissa pehmeys ja tiukkuus, rentous ja ylväys vuorottelevat ja joissa tunnetta on ripaus enemmän kuin tekniikkaa? Flamencotanssia ja espanjan kieltä vuosia opettanut FM Kirsi Kannas halusi kehitellä tanssimuodon, jota kokeilemaan espanjankielistä kulttuuria ihailevat uskaltautuisivat kärsivällisyyttä vaativaa flamencotanssia paremmin. Myöskään flamencossa tärkeitä varusteita, leveähelmaista hametta ja kunnollisia flamencokenkiä, ei tarvittaisi. Syntyi siis rumbita® eli tanssi, joka sopii kaikenikäisille, niin vasta-alkajille kuin vuosia tanssineillekin. Se on myös hyvä tukitanssi flamenco-oppilaille.

Varusteet: mukavat, joustavat treenivaatteet, lyhyt leveähelmainen hame tanssilenkkarit tai –tossut.


Bollywood

Intian Hollywoodissa Mumbaissa kehittynyt fuusiotanssityyli jossa iloitellaan täysillä kaikkien tunteiden voimalla. Vaikutteita on saatu intialaisista tansseista, vatsatanssista, afrosta, discotansseista jne. Hyvin monipuolinen ja aerobinen tanssityyli.

Varusteet: mukavat, joustavat treenivaatteet, paljaat varpaat, sukat tai pehmeät tanssitossut.


Parapara/Trapara

Parapara on Japanista lähtöisin oleva klubitanssi jossa keskityään ylävartalon ja erityisesti käsien liikkeisiin ja jalkatyö jää vähemmälle. Yleisin paraparassa oleva askel onkin mukautuva sivuaskel, steppi jota toistetaan tanssiessa. Rosan&Jatan tanssitunneilla tanssitaan traparaa joka on paraparasta kehittyneempi muoto.

Varusteet: mukavat, joustavat treenivaatteet, paljaat varpaat, sukat tai pehmeät tanssitossut.


Videoclip-dance

Videoclip-dance tunneilla pääset opiskelemaan itä-aasialaisten musiikkivideoiden (ja vähän muidenkin) koreografioita. Tunneilla oppilaat voivat myös itse ehdottaa opettajalle, minkä kappaleen haluaisivat seuraavaksi opiskella.

Varusteet: mukavat, joustavat treenivaatteet, paljaat varpaat, sukat tai pehmeät tanssitossut. Jos tarvitaan jotain erityistä välinettä tai jalkinetta opettajat tiedottavat siitä etukäteen.


Hatha-jooga

Jooga on kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä, joka huoltaa sekä kehoa että mieltä. Kehon tasolla lisääntyvä joustavuus, tasapaino ja läsnäolo siirtyvät myös mielen tasolle ja sitä kautta vähitellen arkielämään ja kanssakäymiseen ympäristön kanssa, mikä onkin joogan varsinainen päämäärä. Harjoituksessa ei edetä helpoista liikkeistä vaikeisiin, vaan edetessä lisääntyy kyky kuunnella omaa kehoa ja kyky tehdä harjoitusta oman hengityksen rytmissä kulloinkin itselle sopivimmalla tavalla. Hengitys on silta nopearytmisen, ajassa liikkuvan mielen ja hidasrytmisen, nykyhetkessä elävän kehon välillä. Yhteyden löytyminen omaan hengitykseen hiljentää mielen, mikä taas rentouttaa kehoa ja päinvastoin.

Varusteet: joogamatto (salilla on vajaamittaisia alustoja tutustumiskertoja varten) ja mukavat joustavat vaatteet, pitkähihainen voi olla tarpeen ainakin loppurentoutumisessa.


Aikuisbaletti ja kehonhuolto

Tunneilla käydään läpi klassisen baletin liikemateriaalia tangossa ja keskilattialla. Vartalon ja käsien oikeaa asentoa, jalkatekniikkaa, aukikiertoa, koordinaatiota sekä musikaalista ja tanssillista ilmaisua työstetään. Kehonhuoltoon kiinitetään runsaasti huomiota.

Varusteet: mukavat, joustavat treenivaatteet ja sukat tai pehmeät tanssitossut.


Hip hop

Hip hop on 1960-luvun lopulla syntynyt katutanssi. Se on lähtöisin Yhdysvalloista. Hip Hopissa yhdistyy eri lajit, kuten popping, locking, krump, street-salsa, afro ja hip hopista on syntynyt kokonaan uusia tyylisuuntia, joista tunnetuin on breakdance. Hip hop kehittyy ja muuttuu koko ajan, ja se jaetaan Old Schooliin ja New Schooliin. Hip hop on oma kultuurinsa, johon kuuluu vahvasti musiikki ja elämäntyyli.


Dancehall

Dancehall- tanssin juuret ovat Jamaikallla ja reggae-musiikissa. Se on sekä musiikki- että tanssityyli. Tanssi on rentoa ja fyysistä, ja tyylejä on monia. Dancehall perustuu hyvään oloon ja musiikille antautumiselle sekä vahvoille rytmikkäille liikkeille. Dancehallia tanssiessa on tarkoitus pitää hauskaa ja nauttia musiikista.


Tribal fusion

Tribal fusion on American Tribal Style (ATS) pohjalta kehitynyt tanssimuoto. Tribal fusion on nimensä mukaisesti fuusiotanssia ja saanut vaikutteita itämaisesta vatsatanssista, flamencosta, intialaisista temppelitansseista, Pohjois-afrikkalaisista tansseita sekä hiphopista, lockingista. Tribal fusionille on luonteenomaista monipuolinen ja pikkutarkka ylävartalon ja käsien käyttö.


Salsa

Salsa on latinalaisamerikkalainen tanssi, jolle on ominaista iloitteleva tyyli ja lantion liikkeet. Salsa-nimityksen alle mahtuu paljon erilaisia tyylisuuntia ja sitä voi tanssia sekä parin kanssa että yksin. Shamsinan salsatunneilla opetellaan tanssimaan salsaa ilman paria. Salsa on iloista ja mukaansatempaavaa. Sen juuret juontavat Kuubaan, mutta nykyään se on suosittu tanssilaji ympäri maailmaa.

Varusteet: joustavat treenivaatteet, tanssilenkkarit.


Breakdance (alkuperäiseltä nimeltään B-Boying)

Breakdance on dynaaminen ja sielukas tanssityyli, joka sai alkunsa 1970-luvun alussa Yhdysvalloissa, New Yorkin Etelä-Bronxissa. B-Boying syntyi, kun jamaikalaissyntyinen Dj Kool Herc mullisti dj-kulttuurin eristämällä ja toistamalla funk-kappaleiden lyömäsoitinkohtia, breakeja, tanssiväelle tanssittavaksi. Breakit olivat selkeitä musiikillisia ohjenuoria tanssijoille, jotka innostuivat Hercin soitannosta niin paljon, että he saattoivat siirtyä tekemään liikkeen tai kaksi lattialle, jotka oli imitoitu muun muassa James Brownin jalkatyöskentelystä, lindy hopista ja vastaavilta afroamerikkalaiseen väestöön vetoavista tanssillisista vaikutteista. Keskeinen vaikuttaja oli myös jengitanssi Rocking (uprocking), joka oli nuorisojengien suosima seisten tapahtuva tanssi, jossa pyrittiin teilaamaan vastustaja tanssin liikekielellä. Rocking-vaikutteita ja jalkatyöskentely-intoilijoita yhdistäviä tanssijoita Kool Herc alkoi kutsua nimillä b- (lyhenne sanasta break, beat tai bronx) boys ja b-girls.

Varusteet: tilavat, joustavat treenivaatteet ja tanssilenkkaritwww-sivujen suunnitteluja ja toteutus: KWDesign Oy